Vaskerekek - a MaViTE blogja

Kiskorunk óta tudjuk, hogy a villamos csilingel, fapados, kalauz van rajta és köpködni tilos. Ezek a villamosra egykor oly jellemző érzések, gondolatok mai rohanó világunkban, tömött Combinókkal, egymás után haladó Bartók Béla úti csuklósokkal és halkan suhanó hannoveri banánokkal nehezen érzékeltethetők. Egy csapat amatőr villamosmániás felvállalta, hogy a fent említett romantikát - másokkal is összefogva - vissza kívánja adni az utazóközönségnek, mely ma már alig emlékszik rá.

Friss topikok

  • Comandante en Jefe: @zsoci: Nem is a teljes típustörténetet hiányoltam. Az tökre tetszett, ahogy elhelyeztétek az esem... (2013.09.20. 10:20) A Bengáli rövid históriája II.
  • zoli_: Szuperek vagytok :-) :-) :-) :-) (2013.09.05. 19:30) Újabb kis lépések
  • MaViTE: @siófoki35: A távlati cél természetesen a közlekedtetés. Először azonban gördíthető kiállítási tár... (2013.08.29. 21:41) Mai ezres

Címkék

Újabb kis lépések

2013.09.04. 22:17 MaViTE

Örömmel tudatjuk a tisztelt közönségünkkel, hogy ma estefele újabb haladást értünk el az 1031 psz. villamos felújítási munkái tekintetében. Elsősorban az előző bejegyzésben említett ablak körüli fa elemek kerültek lepácolásra. A színválasztást Roflics Gergő és Vály Ádám kollégák végezték igen komoly számítási kapacitások felvonultatásával, valamint fotók és mintadarabok felhasználásával. A sok gondolkodás meghozta eredményét, mint azt a következő képek bizonyítani fogják, pontosan eltaláltuk a kívánt BKV-FVV fapác-színt, mely egyébként mahagóni néven van a köztudatban.

A fa elemek visszahelyezése közben jutott idő az ablakemelő orsók próbájára is, 6 orsóból 4 kiválóan működik, kettőt sajnos mechanikai problémák miatt cserélni kell, de ez a munkafázis sem jelentős.

Sort kerítettünk továbbá a villamosba kerülő falécülések próbájára. Ezekhez az UV pótkocsikból kiszerelt üléseket kívánjuk használni, azonban a padok berakása során felmerültek bizonyos problémák, melyek megoldására szintén számottevő intellektuális energiákat fogunk mozgósítani.

Miután ezek a kérdések rendeződtek, újabb komoly munkákba kell belefogni a villamoson. Ki kell cserélni az elhasználódott, girbe-gurba padlót, és el kell kezdeni az utastér teljes felépítését. Kérjük tisztelt közönségünket és támogatóinkat, hogy szurkoljanak sikerünkért!

Most pedig következzen a képes beszámoló.

Img_0195.jpgPompás villamosunk új ablakozása pompásan kiállta az időjárás jelentette kihívásokat. Mindig harcra készen várja az őt felújítani szándékozó embereket (kérdés persze, hogy vajon ez a harca az elmúlás, vagy felújítók ellen irányul)

Img_0197.jpgRoflics és Baranyai Zsolt kollégák az ablakok leszedésének kényes folyamatával vannak elfoglalva. A bengáli és a sok UV nagy érdeklődéssel és irigységgel személi a hajdani villamos feltámasztását. Most látható, mennyi másik kocsi vár arra, hogy segítő kezek újra pompás állapotba hozzák őket. Ezért fontos közönségünk és támogatóink segítsége, nélkülük ez a nemes küldetés kudarcra van ítélve, a villamosok és emlékük pedig pusztulásra.

Img_0199.jpgAz ablakok "vigyázz"-ban sorakoznak a villamos mellett. A karcmentes üvegenek ára van - az alsó sávjuk, ami nem látszik ki, jelentősen koszolódott, vegyszeres tisztítással azonban ezek is eltüntethetők. Roflics, Baranyai és Vály kollégák mellett az ifjú Klutsik Dániel bajtárs is tevékeny szerepet vállal a villamos felújításában - ebben az esetben igen vakmerően takarja ki a háttérben az eget. Feje magasságában az ablakon az utca névtelen művészének maradandó alkotása díszeleg, nem éppen esztétikusan.

Img_0201.jpgAz eredmény, melyre oly sokat kellett várnunk, de megérte. A pácolás kiváló lett, végre villamos színe van ezeknek a fontos elemeknek is. Emellett az ablakok vájataiba felkerült a hőn áhított filc is, melytől az ablakok nem lesznek olyanok, mint a kereplők, ha valamilyen mechanikai hatás - például széllökés, vagy hógolyó - éri őket.

Img_0203.jpgBaranyai kolléga egy újabb ablak leszedésének örömeit élvezi, vagy valamilyen jó póénon, vicces grimaszon vagy hülye hangon nevet. Mögötte a 660 psz. volt szegedi FVV csuklóson politikai hovatartozás képi megjelenítése figyelhető meg. Ez a remek mázolmány még az Északi Járműjavító területén került fel a villamosra, már a végnapokban. Mellette feketén felfújt, dekódolhatatlan széppróza ékeskedik.

Img_0205.jpgA falécülés geometriai specifikációktól való szignifikáns eltérése komoly aggodalmat jelent minnyájunk, de különösen Roflics Gergő kolléga számára, aki érzelmeit nem rejtegetve szemléli a reformálásért kiáltó ülőberendezést.

Img_0207.jpgEzen a képen Babamulej Merzahali.... illetve Dzseredzse Cserdedzse...... Ezen a képen tehát Vály kolléga végzi az ablakemelő orsók hivatalos béta-tesztjét, melyben jelentős segítségére van a bibliai korok divatját idéző arcszőrzete is. Ezen a ponton hívnánk fel a figyelmet egy izgalmas geometriai anomáliára. Az ablak magassága jelentősen nagyobb, mint az ablak alatti és a padló közti kocsiszekrény-rész magassága, emiatt az ablakokat csak félig lehet leengedni.

Img_0209.jpgAz ablakokért vívott harc végén a győzelmi zászlót Roflics kolléga tűzi ki ezzel a jövőbe néző tekintettel. Nemsokára valamennyi lehúzható ablak hasonló örömök forrása lesz.

Img_0210.jpgAz ablakszerelési munkálatok egészen estig tartottak, és ez megkívánta a villamos belterének valamilyen kivilágítását. Ennek technológiája egyelőre még jelentősen eltér a villamosban később használatostól.

Img_0211.jpgA munka végén célkeresztben még mindig az ezres: a munkatársak utolsó beszélgetéseinek zárógondolatai is a villamos körül forgolódtak. Ma igen kedvező lelkiállapotban fejeztük be napi küldetésünket, nagy reményekkel tekintünk a jövőbe.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vaskerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr495495638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli_ 2013.09.05. 19:30:14

Szuperek vagytok :-) :-) :-) :-)
süti beállítások módosítása